45. LAPSZÁM JANUÁR 2021

45. lapszámunkat, Nagy Katalin (1953-2020) fotóművész alkotásai díszítik.

Dr. Vizúr János fotóművész visszaemlékezése – részlet a Nagy Katalinról készülő kötet előszavából:

“18 év. Ennyi időt volt módom ismerni Katát. Zsila Sándor Fotósulijának vendég oktatójaként a 2000-es évek elején néztük át a hallgatók képeit. Egyszer csak olyan fotókat láttam, amikhez hasonlókat addig nem, és azóta sem emlékszem ilyenekre. Havasi csókák hófúvásban. A téma, a szín, a képek hangulata – ha mai szóhasználattal élnék – nagyon ott volt. Persze azonnal tudni akartam, ki a szerző. Ekkor jegyeztem meg egy életre Nagy Katalin nevét. Ennek a tanfolyamnak az elvégzését követően Kata a következő évben beiratkozott a ForrásVíz Mesterkurzusra, melyet Forrásy Csabával kettesben szerveztünk. Innentől kezdve egyre többször fotóztunk együtt a terepgyakorlatokon, fotóstúrákon. Egyértelműen kiderült, hogy ez a szerény lány (valójában asszony), nagyon jó szemmel veszi észre a Természet finomságait, és remek érzékkel alakítja képpé azokat.

Viszonylag gyorsan áttért a digitális gép használatára, és elsajátította az ehhez szükséges ismereteket.

Megismerkedett a diaporáma (digiráma) készítés lehetőségeivel, majd némi gyakorlás után jobbnál jobb műveket alkotott ezen a területen is. Remekül értett a zene kiválasztásához, mely hangulatában jól illeszkedett a képekhez. Képváltásai, ritmikája, áttűnései, profik voltak. Ritkán pályázott, de amikor igen, akkor képeivel, majd diaporámáival díjakat nyert. Igen különleges, mondhatni szenzációs a Tükörvarázs című diaporámája, hihetetlen kreativitásról és szépérzékről árulkodik, facebook oldalán ma is látható. Rendszeresen felkértük, hogy kiállításaink megnyitójára is készítsen diaporámákat. Ezt Ő szívesen megtette, és az igen időrabló, nagy odafigyelést, pontosságot igénylő munka ellenére ritkán kért anyagi ellenszolgáltatást, vagy, ha kért is, messze áron alul.

Az idők folyamán tagja lett a Nimród fotóklubnak, a naturArtnak, és a Bördtomátó (fotós)baráti társaságnak. Érzékenysége miatt (mely mögött első sorban kora gyerekkori lelki sérülés állt) inkább háttérben maradt. Mély barátságai tartósak maradtak, a fotóstársak közül Nikházy Márta, Forrásy Csaba és jómagam mindvégig szoros kapcsolatban maradtunk, de rajtunk kívül is jó barátságot ápolt többekkel.

A fentebb említett érzékenysége a lélekkel teli képei rendkívüli finomságában mutatkozott meg. Érzések, vágyak, zsigeri impulzusok, a tudat legmélyén elrejtett titkok kerültek a fotóiban kifejezésre. Színes virágok, magányos fák, lehullott levelek, széles tájak voltak legkedvesebb témái, de olykor fotózott lepkét, békát, szürke marhát, darvakat és sok mást – igen magas színvonalon. Emberek felé ritkábban fordította kameráját, de werkjei emlékezetesek. Egy ukrajnai fotózása alkalmával nagyon megrendítő gyermekportét hozott haza. Tunéziai, erdélyi útjain készült emberábrázolásai klasszisok.

Mindig nyitott volt az újra, így ismerkedett meg a selyemfestés rejtelmeivel kb. egy évtizeddel ezelőtt. Ebben a műfajban is megmutatkozott magas szintű művészi érzéke, és csodálatos kendők, sálak, párnahuzatok és képek kerültek ki kezéből. (Facebook – KATAsilk-Nagy Katalin selyemfestő nevű oldal).

Tehetsége, szorgalma, tudása alapján a fotósok, művészek legelismertebb köreibe kellett volna tartoznia, azonban szerény, visszahúzódó, sérülékeny, önfényezéstől teljesen ment személyisége erre nem tette alkalmassá. Ezzel a posztumusz megjelenéssel is szeretnénk tisztelegni tehetsége előtt, és legalább részben bemutatni más-világát!”

*

Borítóképünk, Mánfai Gyuri pécsi fotóművész ajándéka.
(Pécsi Bazilika)

Januári lapszámunk tartalmából:

Petőcz András: Fekete holló
ARCOK – A Kodolányi János Egyetem Szépírói Műhelye – Petőcz András líra-kurzusa
Turczi István: Téli rondó a fogarasi havasokból
Lackfi János: Én már nem
Szabó T. Anna: Örökmúlás
Dragomán György: Üvegszív
Parti Nagy Lajos: Arcvíz
Kiss Ottó: Három madár
Izsó Zita: Keresésük
Varró Dániel: Mánia
Ahmed Amran: Esküvő
Imre Flóra: Karácsonyfa
Müller Péter Sziámi: Ismered azt
Bánki Éva versei
Fetykó Judit versei
Egervári József: Életkép(telenül)
Pethes Mária: bizalom
Asperján György: Az Apokalipszis lovasai
Barna Júlia versei
Kovács Gábor: Zarathustra és a verebek, naplótöredékek V-VI.
Oláh Tamás: Ízek utcája
Kiss Tamás: Lábtörlő pamacs
Albert Zsolt: Arany és salak
Major Petra: Képzelt forgatókönyv
Smelka Sándor haikui

…és még számos jeles kortárs szerző kiváló írása.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük